Op woensdag 24 augustus organiseerde Net in Nederland een bijeenkomst speciaal voor vluchtelingen met een media-achtergrond. De vluchtelingen zijn uitgenodigd op het Mediapark in Hilversum (13.00 centrale hal (NTR/BNN-VARA/VPRO). Tijdens de bijeenkomst is uitleg geven over de publieke omroep, Net in Nederland en kregen de nieuwkomers de mogelijkheid om met vakgenoten/mediamakers in gesprek te gaan. Silvia Pilger (werkzaam voor Nieuwsuur & bestuurslid NVJ) gaf een korte presentatie over de Publieke Omroep & actualiteiten. Danny Ghosen presentator van ‘Rot op naar je eigen land’ en zelf ook ooit gevlucht vertelde over het maken van deze serie en zijn journalistieke loopbaan. Daarnaast hebben verschillende collega’s, waaronder Roozbeh Kaboly (Nieuwsuur), Juliette van Paridon (NTR) en Richard van Montfrans (Internet & innovatie), vragen beantwoord van nieuwkomers.

54 Nieuwkomers hebben zich opgegeven. Zij hebben allemaal gewerkt in de media en komen voornamelijk uit het Midden-Oosten, maar ook bijvoorbeeld uit Sri Lanka en Soedan.

Na afloop kregen alle vluchtelingen een goodiebag met gadgets, maar ook een lijst met daarop alle media gerelateerde opleidingen plus andere informatie over de Nederlandse journalistiek.

 

Nederlands

Op deze middag zijn 5 betaalde werkervaringsplekken bekendgemaakt op de redactie van Net in Nederland. Eén van de profieleisen is dat de nieuwkomer het Nederlands redelijk beheerst (niveau B2). De bijeenkomst is dan ook in het Nederlands. Uiteraard waren onze tolken Pamela en Mohammed aanwezig om wanneer nodig te vertalen.

 

Het programma:

13.00 uur            Ontvangst nieuwkomers/gasten centrale hal (NTR/BNN-VARA/VPRO)

13.10 uur            Koffie, thee & taart in de BNN-VARA bar (niveau 0)

13.30 uur            Welkom & uitleg Net in Nederland

13.50 uur            Uitleg Nederlandse Publieke Omroep & actualiteiten (Silvia Pilger)

14.10 uur            Danny Ghosen / Rot op naar je eigen land

14.30 uur            Korte voorstel ronde mediamakers / tafel zoeken per categorie  / drankje & nootje

14.40 uur            Start vragen groepjes (vergaderruimtes: DWDD, Het Klokhuis, Het Uur vd Wolf)

15.20 uur            Terug naar ‘De Bar’ / Net in Nederland vertelt over werkplekken

15.35 uur            Uitloop / borrel

16.15 uur            Sluit.

Net in Nederland

Net in Nederland is bedoeld om vluchtelingen en immigranten met on demand media-aanbod wegwijs te maken in onze samenleving. Net in Nederland is een initiatief van AVRO, TROS, BNN-VARA, KRO-NCRV, VPRO, EO, MAX en HUMAN en wordt ondersteund door NTR en de NPO.

http://www.netinnederland.nl